Clam Balear per una escola en català

Imatge

90.000 persones converteixen Palma de Mallorca en una marea verda contra el decret del trilingüisme de Bauzá i a favor de la vaga de Mestres. És la manifestació més multitudinària que es viu en democràcia a les Illes Balears.

Publicat el 29 de setembre de 2013 al diari El Punt Avui

El 29-S ja és un dia històric per a les Illes Balears. Desbordant totes les previsions, els carrers de Palma, però també els de Menorca, Eivissa i Formentera, es van convertir en una marea verda en defensa de l’ensenyament públic i l’escola en català. Un clam unànime de la societat civil contra el decret del trilingüisme imposat per José Ramón Bauzá i en suport del professorat de les Illes, en vaga des de fa dues setmanes.

Només a Palma, els organitzadors van assegurar que la protesta havia aplegat més de 90.000 persones. La Societat Balear de Matemàtiques va xifrar la participació en 80.000 i la delegació del govern, en 70.000. A Eivissa van sortir al carrer 10.000 persones, 9.000 a Menorca i 500 a Formentera, quantitats que representen gairebé el 10% de la població balear. “Ha estat impressionant. La manifestació més multitudinària de la història. Ha vingut gent de tots els racons de Mallorca, de totes les procedències i de tots els sectors socials”, va resumir Guillem Barceló, de l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, visiblement emocionat.

La marxa va començar a caminar a les 17.50 h, deu minuts abans del previst per exigència de la Policía Nacional, que va alertar d’un possible caos al centre de Palma. De fet, pocs minuts després de començar, el centre estava completament bloquejat i hi havia molts trams on la gent no es podia ni moure. I això que, atesa la importància històrica de la protesta, famílies senceres havien pres mesures i havien sortit amb hores d’antelació per poder-hi ser. Fins al centre de Palma es van desplaçar fins a 200 autocars.

Durant prop de tres quilòmetres, des de la plaça Espanya fins a la plaça de la Reina, sindicats, professors, pares i mares van cridar consignes en contra del decret de Bauzá, batejat com a tractament integrat de llengües (TIL), i que ha estat imposat sense cap mena de consens pel govern balear. Els manifestants, vestits amb samarretes verdes, també van convertir la protesta en un rebuig unànime a la política de retallades del PP.

Contra la imposició, defensem l’educació era el lema de la pancarta que encapçalava la marxa. Al final del recorregut es va llegir un comunicat que començava deixant ben clar que “avui és un dia de lluita, però demà també” i acabava amb un missatge d’ànim: “Coratge i endavant.” Es va haver de llegir infinitat de cops. Perquè les primeres vegades encara hi havia gent aturada al punt de sortida. La manifestació va transcórrer sense cap mena d’incident i en un to festiu i reivindicatiu.

La protesta d’ahir té lloc després que la conselleria d’Ensenyament i els sindicats STEI, CCOO i l’Assemblea de Docents no hagin arribat a cap acord sobre l’aplicació del decret del trilingüisme, el TIL. La vaga indefinida que fa dues setmanes que dura també continuarà a partir d’avui. Així ho van acordar dissabte els docents, reunits al teatre de Porreres en una multitudinària assemblea. Consideren que les cessions de la conselleria d’Ensenyament –que va plantejar que aquest curs l’aplicació del decret sigui opcional a l’ESO– són “totalment insuficients”. De fet, l’Assemblea de Docents ha decidit no desconvocar la vaga fins que Ensenyament no retiri el decret de llengües.

Anuncis